… de 4 iulie: iubirea uitata a lui John Adams

03iul.14

… pentru ca maine e 4th of July, Ziua Nationala a Americii, cand se serbeaza Declaratia de Independenta. Doi dintre presedintii americani – ambii semnatari ai Declaratiei de Independenta, au murit in aceeasi zi – 4 iulie -, ba, mai mult, in acelasi an, 1826: John Adams si Thomas Jefferson. Ironia mortii: cei doi nu s-au suportat nici in timpul vietii si, dupa cum vom vedea, nici macar pe patul mortii.
Nu despre asta vreau sa vorbesc, insa, acum, ci despre iubirea uitata a lui John Adams.

john-adams-portrait

Personalitate maniaco-depresiva (dupa interpetarile „specialistilor” de astazi), Adams era, pare-se, greu de suportat. Suferea, in plus, de o manie a persecutiei (pe mine nimeni nu ma iubeste, de ce Benjamin Franklin e vedeta, eu nu? de ce Washington e mai aratos decat mine? s.a.m.d.). Si-a gasit insa perecehea potrivita in persoana lui Abigail Adams, cea care l-a sustinut si incurajat toata viata (si o pioniera a drepturilor femeilor, daca va intereseaza). Pare-se ca a fost si printre putinii oameni din viata lui Adams care a reusit sa-i schimbe, la rastimpuri, opiniile. Impreuna constituiau ceea ce biografii au numit „partidul celor doi” – restul aliantelor politice au fost intotdeauna secundare pentru John. Singurele momente in care casnicia celor doi a dat semne de oboseala a fost in cei zece ani in care John a fost mai mult plecat de-acasa, pentru a-si implini obligatiile politice si diplomatice. Atunci, pentru cateva luni, Abigail a avut un schimb epistolar mai sa-i zicem pe muchie de cutit cu un anume James Lovell, care o curta demultisor. Idila, in masura in care a fost una, s-a curmat brusc, dupa un schimb epistolar de mai bine de 90 de scrisori in doar cateva luni, din motive ramase incerte.

Abigail_Adams

Abigail si-a petrecut restul vietii incurajandu-l pe John, ajutandu-l, mangaindu-i piticii. John i-a raspuns cu aceeasi moneda. Abigail a murit cand avea 74 de ani, iar John, 83, a fost distrus. „As vrea sa ma pot intinde langa ea, sa mor si eu„. N-a murit, iar un an mai tarziu, la 84, avea sa mai cunoasca inca o data, dragostea.

Abigail_Smith_Adams_by_Gilbert_Stuart

Viata bate Dragostea in vremea ciumei, a lui Marquez.

La 24 de ani, tanarul Adams fusese indragostit nebuneste de o alta femeie, Hannah Quincy. La 23 de ani, desteapta, educata si, pare-se, frumoasa, Hannah era mai mult decat doritoare de maritis. Holteiul Adams ar fi propus cu bucurie (o stim din scrisori si jurnal) insa timiditatea i-a jucat feste. Cand Hannah aducea vorba, mai in gluma, mai in serios, de iubire, fastacitul Adams face pe durul si-i vorbeste despre placerile intelectuale. I-au trebuit cateva luni sa-si adune curajul ca, intr-o dupa-amiaza in care erau singuri la ea acasa, sa deschida gura pentru a pronunta cuvintele magice.
N-a fost sa fie. Tocmai atunci a intrat, vesela ca o vrabioara, verisoara Esther, proaspat logodita. Farmecul s-a risipit. Adams a plecat imbufnat si n-a mai dat pe la Hannah o luna. Pana sa-si stranga din nou curajul, Hannah s-a logodit si ulterior casatorit cu un altul – un ofiter pe nume Lincoln (nu Abraham, de buna seama:)).

Si asta a fost tot.
Sau aproape.

Hannah.Quincy

Saisezci de ani mai tarziu, afland ca John ramasese vaduv, Hannah, vaduva si ea, acum in varsta de 83 de ani, s-a decis sa-l viziteze. Vazand-o, fostul presedinte a ramas cu gura cascata, nevenindu-i sa-si creada ochilor: „Cum? Madame, nu-i asa ca s-ar cuveni sa ne plimbam impreuna prin Livada lui Cupidon?” Rosind, Hannah ii raspunde: „Vai, sire, n-ar fi pentru prima oara cand ne-am plimba pe acolo!” Spre surprinderea tuturor, y compris a protagonistilor, dupa atatia amar de ani, flacara era inca acolo, nestinsa.

Gilbert_Stuart_John_Adams

Cum stim deja, John Adams avea sa moara pe 4 iulie, 1826, la varsta de 90 de ani. Nedezmintindu-se, printre ultimele cuvinte rostite pe patul moarte, cu naduf, au fost si astea: „Jefferson imi supravietuieste!Gresea inca o data. Jefferson murise, de fapt, cateva ore mai devreme, dar Adams avea sa moara convins ca a fost, inca o data, un ghinionist.

Si n-a fost. Adams si-a bombanit, de pomana, intreaga viata.